Wysokiej jakości sprzęt kuchenny
opracowany dla ciebie w Australii
 

„Stare porzekadło mówi, że jakość kosztuje, lecz to właśnie ona przetrwa próbę czasu” –  Justin Chellis, Ayr, Queensland.

Wyciskarka do Soków – Przepisy

 

Beatnik

  • 1 średnie jabłko
  • 1 burak
  • 8 średnich marchewek
  • 2 duże łodygi selera
  • 3 szklanki szpinaku

Przetwórz wszystkie składniki w swojej wyciskarce do owoców Optimum 400, wstrząśnij lub zamieszaj i podawaj.

Przepisy na soki – http://juicerecipes.com/recipes/beet-nik-79

Creamsicle

  • 2 średnie jabłka
  • 2 duże łodygi selera
  • 2 średnie gruszki
  • 1 batat o długości około 13 cm

Przetwórz wszystkie składniki w swojej wyciskarce do owoców Optimum 400, wstrząśnij lub zamieszaj i podawaj.

Przepisy na soki – http://juicerecipes.com/recipes/creamsicle-86

Świeży sok z buraka, marchwi, jabłka i imbiru

  • 2 małe, surowe buraki lub 1 duży burak pokrojony na ćwiartki
  • 5-6 organicznych marchewek
  • 2 małe, organiczne jabłka – używam odmiany Fuji, wydrążone i pokrojone jabłka wkładam do wyciskarki do owoców Optimum 400
  • 2,5 cm świeżego imbiru
  • Opcjonalnie – 1/2 cytryny

Włącz wyciskarkę do soków Optimum 400 Dodaj po kolej wszystkie składniki. Przelej świeży sok do szklanki i delektuj się jego smakiem!

http://withstyleandgraceblog.com/2012/01/30/market-monday-fresh-organic-carrot-apple-beet-ginger-juice-recipe/

Sok Zielony smakołyk

  • 2 łodygi selera
  • 1/2 ogórka
  • 3-5 dużych kawałków jarmużu
  • garść pietruszki
  • odrobina zgrubienia lub łodygi kopru włoskiego
  • garść liści szpinaku
  • 1/4 kubka wody źródlanej

Przeciśnij warzywa przez wyciskarkę do soków Optimum 400, a na końcu przelej przez urządzenie 1/4 kubka wody źródlanej, aby wydobyć resztę soku. Przelej do szklanki. Podawaj.

http://www.superfoods-for-superhealth.com/juicing-recipes.html

Doprawiony sok jabłkowy

  • 2 l (8 kubków) soku jabłkowego
  • 2 x 7 cm, lekko zgniecione laski cynamonu
  • 6 całych goździków
  • 4 paski skórki z pomarańczy
  • 4 paski skórki z cytryny
  • 2 jabłka odmiany Granny Smith – obrane, wydrążone, pokrojone w cienkie plastry

http://www.taste.com.au/recipes/1822/spiced+apple+juice

Sok jabłkowo-truskawkowy

  • 1 duże, czerwone jabłko
  • 250 g (1 kobiałka) truskawek
  • Kostki lodu
  • Przekrój na pół i wydrąż 1 duże, czerwone jabłko Pokrój każdą z połówek na 4 łódeczki.

Umyj 250 g (1 kobiałkę) truskawek i usuń szypułki. Wyciśnij owoce w Optimum 400. Rozlej po kostkach lodu sok do szklanek. Podawaj od razu.

http://www.taste.com.au/recipes/12807/apple+and+strawberry+juice

Przepis na powalający zielony sok

  • 1 pęczek rukoli
  • 1 pęczek kolendry
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 ogórek
  • 2,5 cm-7,5 cm korzenia imbiru
  • 3 papryki habanero
  • 2 jabłka
  • 1 obrana cytryna

To znany, cytrynowo-imbirowy sok, którego wielkim miłośnikiem jest Lou Corona – holistyczny pedagog zdrowotny oraz guru robienia soków.
Jest to idealny sok na wszelkiego rodzaju zaparcia, problemy ze śluzem i ma zbawienny wpływ na system odpornościowy.
Jest ostry i dosłownie powala zmysły, więc unikaj go, jeśli wykazujesz wrażliwość na ostre potrawy.

http://www.superfoods-for-superhealth.com/juicing-recipes.html

Sok z jeżówki i warzyw

  • 1 torebka herbaty z jeżówki
  • 80 ml (1/3 kubka) wrzątku
  • 2 duże, obrane i pozbawione naci marchewki
  • 1 czerwona papryka – przekrojona na pół, pozbawiona nasion i pokrojona na cienkie plastry
  • 1 obrana limonka
  • Kostki lodu (opcjonalnie), do podania

Umieścić torebkę herbaty w małej, żaroodpornej misce i zalać ją wrzątkiem. Odstawić na 10 minut do zaparzenia.
W tym czasie przetworzyć w wyciskarce do soków Optimum 400 marchewki, paprykę i limonkę. Zawartość przelać do małego pojemnika. Torebkę herbaty dokładnie wycisnąć. Przelać herbatę do pojemnika. Dodać kostki lodu i mieszać do połączenia. Przelać do szklanek i podawać.

http://www.taste.com.au/recipes/2640/echinacea+and+vegetable+juice

Sok oczyszczający skórę

  • 2 marchewki – nieobrane, z przyciętymi końcami
  • 1 mała czerwona papryka – przekrojona na pół, pozbawiona nasion
  • 1 małe jabłko – przekrojone na pół i wydrążone
  • Kostki lodu do podania

Marchewki, paprykę i jabłko pokroić na małe kawałki. Marchew, paprykę i jabłko przetworzyć pojedynczo w wyciskarce do soków Optimum 400. Przelać do szklanki i mieszać do połączenia. Dodać lód i podawać od razu po przygotowaniu.

http://www.taste.com.au/recipes/2414/skin+cleansing+juice

Sok wspomagający oczyszczanie

  • 4 duże marchewki – nieobrane, z przyciętymi końcami
  • 4 łodygi selera – z liśćmi, umyte
  • 1/2 wyszorowanego buraka
  • 6 gałązek świeżej pietruszki
  • 4-centymetrowy kawałek świeżego imbiru – umyty

Warzywa pokroić na duże kawałki. Marchew, seler, burak, pietruszkę oraz imbir przetworzyć w wyciskarce do soków Optimum 400  Przelać do szklanek. Można podawać z lodem.

http://www.taste.com.au/recipes/2574/detox+support+juice

Sok jabłkowo-gruszkowo-szpinakowy

Wyposażenie

  • Wyciskarka do soków Optimum 400
  • 3 podzielone na ćwiartki, duże gruszki odmiany Triumf Peckhama
  • 3 podzielone na ćwiartki duże gruszki odmiany Granny Smith
  • 100 g młodego szpinaku
  • 5 gałązek świeżej mięty
  • Kostki lodu i gałązki mięty do podania

Pod dyszą wyciskarki do owoców Optimum 400 umieścić duży pojemnik. Wycisnąć gruszki, jabłka, szpinak i miętę. Mieszać do połączenia.
Umieścić kostki lodu w szklankach. Zalać sokiem. Podawać z miętą.

http://www.taste.com.au/recipes/24968/apple+pear+and+spinach+juice

Sok jabłkowo-brokułowo-cytrynowy

  • 4 duże gruszki odmiany Granny Smith – nieobrane, wydrążone, posiekane
  • 1 kubek (85 g) różyczek brokułów
  • 1 obrana ze skórki cytryna

Pod dyszą wyciskarki do owoców Optimum 400 umieścić pojemnik. Sok jabłkowy, brokuł i cytryna. Mieszać do połączenia. Przelać do schłodzonych szklanek. Podawać.

http://www.taste.com.au/recipes/25760/apple+broccoli+and+lemon+juice

Sok jabłkowo-gruszkowo-szpinakowy

Wyposażenie

Wyciskarka do soków Optimum 400.

Składniki

  • 3 podzielone na ćwiartki, duże gruszki odmiany Triumf Peckhama
  • 3 podzielone na ćwiartki duże gruszki odmiany Granny Smith
  • 100 g młodego szpinaku
  • 5 gałązek świeżej mięty
  • Kostki lodu i gałązki mięty do podania

Pod dyszą wyciskarki do owoców Optimum 400 umieścić duży pojemnik. Wycisnąć gruszki, jabłka, szpinak i miętę. Mieszać do połączenia.
W szklankach umieścić kostki lodu. Zalać sokiem. Podawać z miętą.

http://www.taste.com.au/recipes/24968/apple+pear+and+spinach+juice

Sok pomarańczowo-waniliowo-truskawkowy

  • 5 obranych pomarańczy
  • 250 g (1 kobiałka) truskawek
  • Sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Pomarańcze i truskawki przecisnąć przez wyciskarkę do soków Optimum 400, a następnie przelać do pojemnika. Wymieszać z sokiem z cytryny i ekstraktem z wanilii.

http://www.taste.com.au/recipes/30833/orange+vanilla+and+strawberry+juice

Sok z ananasa, kantalupy i papai

  • 1 ananas – obrany, przekrojony na pół i drobno pokrojony
  • 1 kantalupa – przekrojona na pół, pozbawiona nasion, obrana i drobno pokrojona
  • 1 papaja – przekrojona na pół, pozbawiona nasion, obrana i drobno pokrojona

Ananas, kantalupę i papaję przetworzyć w wyciskarce do soków Optimum 400  Przelać do dużego pojemnika i mieszać do połączenia. Podawać od razu.

http://www.taste.com.au/recipes/12882/pineapple+rockmelon+pawpaw+juice

Sok jabłkowo-szpinakowo-miętowy

  • 5 zielonych jabłek
  • 4 łodygi selera
  • 100 g liści młodego szpinaku
  • 2 filiżanki świeżych liści mięty
  • 1 obrana limonka

Składniki przecisnąć przez wyciskarkę do soków Optimum 400, a następnie przelać do pojemnika i podawać.

http://www.taste.com.au/recipes/30835/apple+spinach+and+mint+juice

Zielona lemoniada

  • 1 ogórek
  • 2 średniej wielkości jabłka
  • 1 główka kapusty
  • kilka dużych garści szpinaku
  • 1 cytryna

Wszystkie składniki przecisnąć przez wyciskarkę do soków Optimum 400. Smacznego!

http://figgyandsprout.com/my-three-day-juice-cleanse/#sthash.LjjlD8Df.dpuf

Sok selerowo-jabłkowo-imbirowy

  • 6 przyciętych łodyg selera
  • 6 jabłek odmiany Granny Smith – przekrojone na pół, każda z połówek pokrojona w łódeczki
  • 5-centymetrowy kawałek świeżego imbiru – obrany i pokrojony na plastry

Seler, jabłka i imbir przetworzyć w wyciskarce do soków Optimum 400  Przelać do dużego pojemnika i mieszać do połączenia. Podawać od razu.

http://www.taste.com.au/recipes/12877/celery+apple+and+ginger+juice

Ale burak

  • 1 burak
  • 2 jabłka
  • 1 gruszka
  • cienki plasterek imbiru
  • sok z 1/2 cytryny

Wszystkie składniki przetworzyć w wyciskarce do soków Optimum 400 i podawać od razu po przygotowaniu.

http://figgyandsprout.com/my-three-day-juice-cleanse/#sthash.LjjlD8Df.dpuf

Sok z marchewki, buraka, jabłka i selera

  • 2 marchewki
  • 1 mały burak
  • 2 jabłka
  • 1 łodyga selera
  • 2 obrane pomarańcze
  • Cienki plaster imbiru (1 cm)

Składniki ochłodzić.
Warzywa i owoce przetworzyć w wyciskarce do soków. Sok wlać na pokruszony lód i podawać od razu po przygotowaniu.

http://www.taste.com.au/recipes/16453/carrot+beetroot+apple+and+celery+juice

Marchew z cytryną

  • 4-5 marchwi
  • 1 obrana cytryna
  • Przetworzyć w wyciskarce do soków i podawać od razu po przygotowaniu.

http://figgyandsprout.com/my-three-day-juice-cleanse/

Sok na początek dnia

  • 140-170 g opłukanych liści młodego szpinaku
  • 2 przekrojone na pół i wydrążone jabłka
  • 2 średnie, wyszorowane marchewki
  • 2 łodygi selera
  • 1/2 dużej cytryny
  • 5-centymetrowy, obrany kawałek imbiru
  • Lód

Szpinak, jabłka, marchewki, seler, sok z cytryny i imbir przetworzyć w wyciskarce do soków Optimum 400 zgodnie z zaleceniami producenta. Sok wlać do dwóch wypełnionych lodem szklanek i podawać.

http://www.foodnetwork.com/recipes/giada-de-laurentiis/rise-and-shine-juice-recipe/index.html?oc=linkback

Sok z marchewki, buraka i imbiru

  • 5 dużych, obranych i pozbawionych naci marchewek
  • 160 g przyciętego, nieobranego i podzielonego na ćwiartki buraka (zobacz wskazówkę)
  • 3-centymetrowy kawałek świeżego imbiru

Pod dyszą wyciskarki do owoców Optimum 400 umieścić pojemnik. Wycisnąć sok z marchewki, buraka i imbiru. Mieszać do połączenia. Przelać do schłodzonych szklanek. Podawać.

http://www.taste.com.au/recipes/25759/carrot+beetroot+and+ginger+juice

Ogórek i koper włoski

  • odrobina kopru włoskiego
  • 1 obrana cytryna
  • 1 łodyga selera
  • Kilka łodyg kapusty właściwej chińskiej.
  • Przetworzyć w wyciskarce do soków i podawać od razu po przygotowaniu.

http://figgyandsprout.com/my-three-day-juice-cleanse/#sthash.LjjlD8Df.dpuf

Codzienny napój energetyczny

  • 4 marchewki z obciętą nacią i końcami
  • 4 łodyga selera z obciętymi końcami
  • mała garść pietruszki z łodygami
  • 1 cukinia z obciętą górną i dolną częścią
  • 1/2 małego buraka z obciętą górną i dolną częścią
  • 1,5 cm świeżego imbiru
  • 1/4 obranej cytryny
  • Przetworzyć w wyciskarce do soków Optimum 400 i wypić!

http://thegreciangarden.com/2011/03/24/spring-cleanse-juice-fasting-recipes/

Warzywny specjał dla dzieci

  • 1 mały burak
  • 2 jabłka odmiany Golden Delicious
  • 1/4 małego ananasa
  • 1 łodyga selera
  • mała garść szpinaku
  • plaster ogórka (2,5 cm)

Przygotowanie jest dziecinnie proste – wszystkie składniki przetworzyć w wyciskarce do soków Optimum 400 i wlać po lodzie do szklanki. Jabłka i ananas dają słodki, owocowy smak, który dzieci uwielbiają, zaś burak dodaje ciekawej, czerwonej barwy.

http://www.faithful-to-nature.co.za/natural-organic-blog/2412/organic-food-recipes/raw-juice-recipe-kids/

Sok grejpfrutowo-warzywno-limonkowy

  • 1 różowy grejpfrut – obrany i pokrojony na plastry
  • 2 posiekane łodygi selera
  • 1 czerwona papryka – wydrążona, bez łodygi
  • 1/2 limonki bez skórki
  • Wszystkie składniki przecisnąć przez wyciskarkę do soków Optimum 400
  • Wychodzi 680-740 gram.
  • Podawać z lodem!

http://www.sugarfreemom.com/recipes/grapefruit-veggie-lime-juice-no-sugar-added/

1 litr soku jabłkowego z dodatkiem mięty i gruszki

  • 4 czerwone jabłka
  • 4 gruszki
  • 1 ogórek
  • 1 kubek liści świeżej mięty

Wszystkie składniki przecisnąć przez wyciskarkę do soków Optimum 400 i doglądać, jak robi się sok. Polecam wyciśnięcie liści mięty razem z ogórkiem, jabłkami lub gruszkami, ponieważ wtedy wyjdzie więcej soku miętowego.

Sok z marchwi, jabłka, truskawek i imbiru

  • 3 średnie lub duże marchewki
  • 2 czerwone jabłka (są słodsze od zielonych)
  • 1 kubek truskawek
  • kawałek imbiru

Wszystkie składniki przecisnąć przez wyciskarkę do soków Optimum 400 i delektować się smakiem!

Mordercza kapusta

  • 1 duży, obrany ogórek
  • 1/2 średniej, czerwonej kapusty
  • 1-2 gruszki odmiany D’Anjou
  • 2 cytryny Meyera
  • 2,5-centymetrowy kawałek imbiru

Produkty umyć, przygotować, pokroić na kawałki odpowiedniej wielkości dla wyciskarki do soków, a następnie wycisnąć je w urządzeniu.

Wyciśnięty sok przelać do hermetycznych pojemników lub wypić od razu. Sok nadaje się do spożycia w ciągu 48 godzin od zrobienia. Miłego dnia! xo

http://soletshangout.com/killer-cabbage-juice/

Sok z kiwi, jabłka i mięty

  • 4 duże owoce kiwi
  • 1 jabłko
  • 20 g gałązek świeżej mięty

Kiwi należy obrać, pokroić na ćwiartki i wycisnąć sok. Pokroić na ćwiartki jabłko, a następnie wycisnąć sok z gałązek mięty. Wymieszać soki razem. Schłodzić. Podawać w niskich szklankach, najlepiej z kostką lodu.

http://www.channel4.com/4food/recipes/drinks/juices/kiwi-apple-and-mint-juice-recipe

Spieniony, czerwony koktajl owocowy

  • 125 g czerwonej porzeczki z usuniętymi łodygami, plus odrobina do dekoracji
  • 200 g obranych truskawek
  • 250 g bezmlecznego jogurtu sojowego Alpro
  • 250 g bezmlecznego mleka sojowego Alpro
  • Dla smaku, sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki jasnego miodu dla smaku

Owoce, jogurt sojowy i mleko sojowe włożyć do blendera i wymieszać. Przelać do 4 schłodzonych szklanek. Dla dodania smaku, resztę mleka sojowego wymieszać z sokiem z cytryny, dosłodzić miodem i przelać do szklanek. Wymieszać i udekorować czerwonymi porzeczkami.

http://www.channel4.com/4food/recipes/drinks/juices/frothy-red-fruit-shake-recipe

Ostry sok z pomidorów i selera

  • 600 g bardzo dojrzałych pomidorów
  • 2 duże łodygi selera, dodatkowo do podania łodygi z liśćmi (opcjonalnie)
  • Sos Worcestershire
  • Sos tabasco
  • Sól selerowa

Pomidory i seler posiekać, a następnie wycisnąć z nich sok. Sosy mieszać do uzyskania odpowiedniego smaku, a następnie przelać do pojemnika. Przelać do szklanek z lodem i posypać na wierzchu solą selerową. Sok można mieszać łodygą selera.

http://www.channel4.com/4food/recipes/drinks/juices/spicy-tomato-and-celery-juice-recipe

Warzywna tęcza

  • 1-2 pokrojone na plastry czerwone papryki z nasionami
  • 4 pokrojone na plastry pomidory
  • 3 średnie, obrane i pokrojone na plastry marchewki
  • 2 główki sałaty rzymskiej
  • 1 pęczek selera
  • duża garść pietruszki
  • duża garść kolendry
  • 1 duży, obrany i pokrojony na plastry ogórek
  • 2 obrane cytryny Meyera
  • 2,5-centymetrowy kawałek korzenia imbiru

Zblendować wszystkie warzywa. Powstały sok dobrze wymieszać. Wlać do słoików ze szczelną pokrywką. Wypić w ciągu 48 godzin od przygotowania. To takie proste. Smacznego! :)

http://soletshangout.com/rainbow-veggie-juice-juice-of-the-week/

Przysmak wampira

  • 2 buraki
  • 1 ogórek, obrana limonka dla dodania smaku
  • Wszystkie składniki przetworzyć w wyciskarce do soków Optimum 400!

http://www.nomeatathlete.com/30-day-juice-challenge/

Sok z marchwi i pomarańczy

  • 1 średniej wielkości żółty pomidor, pokrojony w łódeczki
  • 1 średniej wielkości pomarańcza, obrana i pokrojona w ćwiartki
  • 1 średniej wielkości jabłko, pokrojone na osiem części
  • 4 duże, obrane marchewki
  • Kostki lodu (opcjonalnie)

Pomidora, pomarańczę, jabłko i marchew przetworzyć w wyciskarce do soków Optimum 400 zgodnie z zaleceniami producenta.

Napełnić dwie szklanki lodem i wlać sok. Podawać od razu.

http://www.eatingwell.com/recipes/carrot_orange_juice

Kantalupa i imbir

  • 1 kantalupa
  • 1-2 łyżki surowego imbiru

Dokładnie umytą kantalupę pokroić w plastry.

Pokroić zewnętrzną skórkę.

Kantalupę można wyciskać z nasionami lub bez nasion. Osobiście wolę z nasionami. Bez nasion sok jest odrobinę słodszy.

Dodatkowo wycisnąć imbir.

Podawać od razu lub najpierw schłodzić.

http://kblog.lunchboxbunch.com/2010/02/diet-juices-cantaloupe-ginger-cucumber.html

Ogórek, mięta, cytryna

  • 1 duży ogórek
  • najlepiej organiczny
  • garść liści świeżej mięty
  • 1/2 cytryny
  • Wycisnąć ogórek ze skórką.
  • Dodatkowo wycisnąć miętę.
  • Wycisnąć sok z 1/2 cytryny.

Wymieszać. Podawać sam sok, z kostkami lodu z wody kokosowej lub odstawić do schłodzenia i wypić za jakiś czas.

Udekorować liśćmi świeżej mięty i łodygą ogórka.

opcjonalnie można dodać do soku szczyptę soli morskiej.

http://kblog.lunchboxbunch.com/2010/02/diet-juices-cantaloupe-ginger-cucumber.html

Ostry sok z kłębianu kątowatego, gruszki i marchewki

  • 3/4 kubka soku z kłębianu kątowatego
  • *około 1 kubka obranego i posiekanego kłębianu kątowatego
  • 1/2 słodkiej, dojrzałej gruszki
  • *używam gruszek odmiany Bera Boska
  • 2 średnie marchewki
  • *długie na około 15 cm, cienki i z łodygami
  • 1 łyżeczka surowego imbiru
  • Opcjonalnie pieprz cayenne na wierzch
  • Obrać kłębian kątowaty i wycisnąć około 3/4 kubka soku.
  • Wycisnąć sok z 1/2 gruszki, 2 średnich marchewek i imbiru.

Wymieszać i podać.

Ten sok ma wyjątkowy smak – wytrawny i korzenny, z nutą słodyczy pochodzącą z gruszki i marchewek.

Dla zwiększenia ostrości, na wierzch dodaję solidną szczyptę pieprzu cayenne.

http://kblog.lunchboxbunch.com/2010/02/diet-juices-cantaloupe-ginger-cucumber.html

Sok gruszkawkowy

  • 2 dojrzałe gruszki
  • 2 garści szpinaku lub młodego szpinaku
  • 1 garść borówek

Wystarczy pokroić gruszki, a następnie wszystkie składniki razem zblendować w wyciskarce do soków Optimum 400.

http://www.amandasapron.com/2013/06/10/bluepeary-juice/

Marchewkowo-pomarańczowy sok na dobry początek dnia

  • 500 g organicznych marchewek
  • 6 obranych pomarańczy odmiany Valencia
  • 2,5-centymetrowy kawałek świeżego imbiru
  • 115 ml niskotłuszczowego mleka kokosowego
  • 1 plaster pomarańczy do przyozdobienia

Produkty opłukać. Pociąć na małe kawałki i wycisnąć z nich sok. Zawartość przelać do małego dzbanka i w razie potrzeby usunięcia nadmiaru pulpy przelać przez sito.

Dodać mleko kokosowe i wymieszać.

http://www.mnn.com/food/recipes/stories/5-healthy-juicing-recipes-to-refresh-your-routine

Arbuzowa agua fresca

  • 3 kubki pozbawionego nasion i pociętego na kawałki arbuza
  • 1/2 pociętego w paski ogórka
  • 1/2 wyciśniętej limonki
  • 1 łyżka organicznego cukru
  • 1 kubek filtrowanej wody
  • 1 łyżeczka przyprawy do cytrusów (opcjonalnie)
  • Garść rozdrobnionej mięty
  • 1 plaster ogórka do przyozdobienia

Produkty opłukać. Pociąć na małe kawałki i wycisnąć z nich sok. Zawartość przelać do dzbanka i w razie potrzeby usunięcia nadmiaru pulpy przelać przez sito.

Połączyć z resztą składników. Wymieszać i odstawić do lodówki na 1 godzinę do schłodzenia. Podawać z lodem.

http://www.mnn.com/food/recipes/stories/5-healthy-juicing-recipes-to-refresh-your-routine

Ananas i cytrusy

  • 1/2 ananasa
  • 3 obrane mandarynki
  • 1/2 wyciśniętej limonki
  • 1 kubek filtrowanej wody

Składniki opłukać, pociąć na małe kawałki i wycisnąć z nich sok. Zawartość przelać do małego dzbanka i w razie potrzeby usunięcia nadmiaru pulpy przelać przez sito. Dodać limonkę i wodę. Wymieszać i podać z lodem.

http://www.mnn.com/food/recipes/stories/5-healthy-juicing-recipes-to-refresh-your-routine

Sok z kłębianu kątowatego i gruszki

  • 2 kubki obranego i pociętego na małe kawałki kłębianu kątowatego
  • 2 opłukane, organiczne marchewki
  • 1 opłukana, dojrzała gruszka odmiany Bera Boska
  • 1 obrana cytryna
  • 1 gałązka mięty do przyozdobienia

Produkty opłukać. Kłębian kątowy przekroić na pół i usunąć skórkę za pomocą noża do obierania jarzyn.

Sok z marchewek, gruszki i cytryny. Zawartość przelać do małego dzbanka i w razie potrzeby usunięcia nadmiaru pulpy przelać przez sito.

http://www.mnn.com/food/recipes/stories/5-healthy-juicing-recipes-to-refresh-your-routine

Ananasowo-miętowy eliksir miłości

  • 4 małe marchewki
  • 1 jabłko
  • 1 pomarańcza
  • 4-5 plastrów ananasa
  • garść liści świeżej mięty
  • 1/2 ogórka

Produkty obrać, pociąć i pokroić w plastry, a następnie wycisnąć z nich sok.

Ten sok rozpieszcza kubki smakowe – na jego punkcie można dosłownie oszaleć.

http://www.rawfoodrecipes.com/recipes/pineapple-peppermint-love-juice.html

Oczyszczający sok z kapusty

  • 1 cytryna Meyera
  • 1/2 garści ananasa
  • 1 główka kapusty
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1/2 ogórka
  • 5-centymetrowy kawałek imbiru
  • 1 i 1/2 jabłka
  • 21 g mięty
  • 60 ml Octu jabłkowego (polecam markę Braggs)
  • 1/8 łyżeczki niepodgrzanej, surowej soli morskiej
  • 1 łyżka soku z aloesu

*Wszystkie składniki powinny być pochodzenia organicznego. Jest to o tyle ważne, ponieważ nie chcemy pić sztucznie zagęszczonego, pełnego pestycydów soku. Wycisnąć wszystkie składniki.

Następnie dodać ocet jabłkowy, sok z aloesu i sól morską. Całość można wymieszać na niskich obrotach w blenderze lub wymieszać łyżką.

http://www.rawfoodrecipes.com/recipes/goji-ginger-lemonade.html

Zielony sok Życie na ziemi

  • 2 zielone jabłka
  • 1 obrana cytryna
  • 2,5-centymetrowy kawałek imbiru
  • 1 i 1/2 dużego ogórka
  • 2-3 łodygi brokułów
  • garść pozostawionych łodyg kapusty

Umyć i przygotować składniki (wszystkie produkty pochodzenia nieorganicznego należy obrać ze skórki). Wycisnąć wszystkie składniki przy użyciu Optimum 400. Podawać od razu po przyrządzeniu, należy jednak pić powoli, by się wchłonęło jak najwięcej składników odżywczych.

http://www.rawfoodrecipes.com/recipes/living-on-the-earth-green-juice.html

Mikstura miłości

  • 1/2 ananasa
  • 1/2 średniej wielkości buraka
  • 1 marchewka
  • 1 kubek truskawek
  • woda

http://www.rawfoodrecipes.com/recipes/love-potion.html

Tajemny sok gwarantujący pogodę ducha

  • 5-7 jabłek odmiany Honeycrisp lub Pink Lady
  • Sok z 2-3 cytryn lub limonek
  • 5-6 łodyg selera
  • 1 ogórek
  • 1/2 główki sałaty rzymskiej
  • 1 główka kapusty

Wszystkie składniki przecisnąć przez wyciskarkę do soków Optimum 400. Smacznego!

http://www.rawfoodrecipes.com/recipes/kristinas-secret-soulshine-juice.html

Pikantny sok z malin i mniszka lekarskiego

  • 2 kubki truskawek
  • 1 kubek liści mniszka lekarskiego (lub więcej dla dodania smaku)
  • 1 kubek malin
  • 1 papryka chili z usuniętymi nasionami i skórką (można dodać mniej lub więcej, w zależności od temperatury) *opcjonalnie
  • 10-20 kropel stewii w płynie, w zależności od dojrzałości i słodkości truskawek *opcjonalnie

Wszystkie składniki przetworzyć w wyciskarce do soków Optimum 400.

W zależności od słodkości truskawek, dosłodzić kroplami stewii w płynie.

Podana ilość składników wystarcza na zrobienie 225 ml soku.

Można zmieszać z kruszonym lodem. Ja jednak wolę wersję klasyczną. PYCHA!

http://www.rawfoodrecipes.com/recipes/wild-spiced-dandelion-berry-bliss-juice.html

Powalający sok cytrynowo-imbirowy

  • 1/2 główki sałaty rzymskiej
  • Pietruszka włoska
  • 3-4 liście kapusty
  • 3-4 łodygi selera
  • 1 ogórek
  • Sok z 2-3 cytryn
  • Pęczek kolendry
  • Kawałek imbiru

Wszystkie składniki przecisnąć przez wyciskarkę do soków Optimum 400 i odcedzić, aby uzyskać jednolity sok. Smacznego!

http://www.rawfoodrecipes.com/recipes/the-lemon-ginger-blast1.html

Sok z marchwi i kalarepy

  • 6 przemytych marchewek
  • 2 małe lub 1 duża kalarepa – wyszorowana i obrana
  • Posiekać wszystko na drobne kawałki, tak by zmieściły się w rynnie wyciskarki do soków.

Po kolej przecisnąć wszystkie składniki przez wyciskarkę do soków Optimum 400.

Przecedzić przez gęste sito, aby w razie potrzeby usunąć pianę.

Sok wlać do wypełnionych lodem szklanek i podawać.

http://gourmandeinthekitchen.com/2013/raw-vegetable-juice-recipes/

Ulga dla ducha

  • 140 g świeżego ananasa (około 1 kubka lub 1/8 dużego ananasa) – obranego, wydrążonego, pokrojonego na duże kawałki i schłodzonego
  • 112 g gruszki (około 1 kubka lub 1/2 średniej wielkości gruszki) – nieobranej, pokrojonej na duże kawałki i schłodzonej
  • 2 kubki schłodzonego, pakowanego szpinaku z łodygami (około 112 g)
  • 1 pęczek (55 g) schłodzonej natki świeżej pietruszki z łodygami
  • 1/2 średniej wielkości, obranej i schłodzonej marchewki
  • 1/4 kubka schłodzonego, świeżo wyciśniętego soku z grejpfruta (z 1/2 małego grejpfruta)

Ananas, gruszkę, szpinak, pietruszkę i marchew przecisnąć przez wyciskarkę do soków Optimum 400. W razie potrzeby ściągnąć pianę. Wymieszać z sokiem grejpfrutowym, schłodzić i podawać.

Sok najlepiej wypić po przyrządzeniu, można go również przechowywać w lodówce w hermetycznych pojemnikach do dwóch dni.

http://www.epicurious.com/recipes/food/views/joint-relief-juice-242944

Najlepszy zielony sok

  • 5 dużych, z grubsza posiekanych liści kapusty, z usuniętymi łodygami
  • 1 cytryna z usuniętą skórką i albedo
  • 1 duże, z grubsza posiekane jabłko
  • 2,5 cm świeżego imbiru
  • 1 gałązka świeżej mięty

Wszystkie składniki przetworzyć w wyciskarce do soków Optimum 400. Można również posiekać wszystkie składniki, zblendować je ze 120 ml wody, przecedzić przez gęste sito i wypić od razu po przyrządzeniu.

http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2013/sep/07/gwyneth-paltrow-juice-recipes

Sok z kiełków grochu i szpinaku

  • 56 g kiełków grochu
  • 85 g młodego szpinaku
  • mała garść natki pietruszki
  • 4 łodygi selera
  • 1 duża, obrana cytryna z usuniętymi pestkami
  • 1/4 dużego, kwaśnego jabłka z usuniętymi pestkami

Posiekać wszystko na drobne kawałki, tak by zmieściły się w rynnie wyciskarki do soków Optimum 400.

Na przemian przeciskać twarde i miękkie składniki przez wyciskarkę do soków.

Przecedzić przez gęste sito, by w razie potrzeby usunąć pianę.

Sok wlać do wypełnionych lodem szklanek i podawać.

http://gourmandeinthekitchen.com/2013/raw-vegetable-juice-recipes/

Ogórek, bazylia i sok z limonki

  • 1 garść liści bazylii
  • 1 ogórek, przecięty wzdłuż na pół
  • 1 limonka z usuniętą skórką i albedo
  • 1 jabłko, pokrojone w łódeczki

Wycisnąć wszystko do szklanki, zaczynając od bazylii. Można również posiekać wszystkie składniki, zblendować je ze 120 ml wody i przecedzić przez gęste sito do szklanki. Wymieszać i wypić od razu po przygotowaniu.

http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2013/sep/07/gwyneth-paltrow-juice-recipes

Zielony sok mocy

  • 1 garść boćwiny, kapusty, szpinaku lub mieszanka tych składników
  • 1 gruszka
  • 1 kubek truskawek
  • 1/2 cytryny ze skórką
  • 1 jabłko, pokrojone na kawałki

W pierwszej kolejności wycisnąć warzywa, następnie gruszkę, truskawki, cytrynę i jabłko.

http://redtri.com/drink-your-veggies-juicing-recipes/

Sok ABC

  • 2 jabłka
  • 1 burak
  • 2 marchewki

Wszystko zblendować w wyciskarce do soków Optimum 400

http://redtri.com/drink-your-veggies-juicing-recipes/

Surowy wegański sok z jabłka, selera, marchwi i buraka

  • 3 obrane (jeśli nie są ekologiczne), średniej wielkości jabłka
  • 1 duży burak – obrany i pokrojony
  • 8 dużych łodyg selera (usunąć liście)
  • 3 obrane (jeśli nie są ekologiczne), średniej wielkości marchewki

Przygotować warzywa, obrać jabłka. Wszystkie składniki przecisnąć przez wyciskarkę do soków Optimum 400. Podawać od razu po przygotowaniu.

http://lowfatveganchef.com/raw-vegan-antioxidant-rich-apple-celery-carrot-beet-juice/

Sok z marchwi, szpinaku i imbiru

  • 4 marchewki
  • Garść szpinaku
  • Kawałek imbiru (wielkości kciuka)

Sok jest przepyszny!

http://www.yourdailyvegan.com/2011/05/25/get-pumped-with-these-vegan-juice-recipes/

Marchew, gruszka, pomarańcza

  • 2 marchewki
  • 1 gruszka
  • 1 pomarańcza

Wycisnąć w wyciskarce do soków marchew i gruszkę. Pomarańczę wycisnąć za pomocą tradycyjnej wyciskarki do cytrusów, chyba że taką opcję ma wyciskarka elektryczna. Połączyć i dobrze wymieszać.

http://www.inhabitots.com/rev-up-your-juicer-and-try-6-kid-friendly-homemade-fruit-and-veggie-juice-recipes/#sthash.eTfZ0SUn.dpuf

Sok z mango, ananasa i kapusty

  • 1-2 kubki z z grubsza posiekanej kapusty, z usuniętymi łodygami (około 3-4 liście)
  • 1 mango
  • 1 kubek posiekanego, świeżego ananasa

Przed wyciśnięciem soku z mango, należy je najpierw obrać i posiekać. Wycisnąć wszystkie składniki, zaczynając od kapusty. Ananas i mango dodają soku słodyczy, natomiast kapusta łagodzi smak (dodatkowo zawiera dużo witaminy A, C i K). Z podanej ilości składników można zrobić 225 ml soku.

http://www.inhabitots.com/rev-up-your-juicer-and-try-6-kid-friendly-homemade-fruit-and-veggie-juice-recipes/#sthash.eTfZ0SUn.dpuf

Zbilansowany zielony sok

  • 1/2 kubka świeżego soku z ogórka zrobionego z 1 średniej wielkości ogórka
  • 3 łyżki świeżego soku z kapusty zrobionego z 4 średniej wielkości liści kapusty
  • 1 łyżka i 1 łyżeczka świeżego soku z kolendry zrobionego z 1 kubka liści i łodyg kolendry
  • 1/2 kubka świeżego soku jabłkowego zrobionego z 1 dużego, wydrążonego i pokrojonego na ćwiartki jabłka
  • 1 łyżka świeżego soku z imbiru zrobionego z 2,5-centymetrowego kawałku imbiru
  • 1 łyżka i 2 łyżeczki świeżego soku z limonki zrobionego z 1-2 obranych limonek
  • 1/2 kubka świeżego soku z selera zrobionego z 3 średniej wielkości łodyg selera

Soki dokładnie wymieszać, nalać do dwóch szklanek i podawać od razu po przygotowaniu.

http://www.seriouseats.com/recipes/2013/01/balanced-green-juice-recipe-kale-juice.html

Sok ziołowy

  • 1/2 ananasa
  • 4 łodygi selera
  • 1-2 ogórków
  • 3-4 liście botwiny
  • garść ziół (ślaz i mniszek lekarski) lub świeżej pietruszki
  • cienki plaster imbiru

Obrać ananas i składniki nieekologiczne. Wycisnąć i pić. Smacznego!

http://thehealthyeatingsite.com/green-juice/


Fioletowa pasja

  • 2 kubki czerwonych winogron
  • 1 kubek jagód
  • 1/2 czerwonej kapusty
  • 4 łodygi selera
  • 225 ml wody gazowanej lub filtrowanej

Umyć warzywa i owoce. Przecisnąć przez wyciskarkę do soków. Do dzbanka z sokiem dodać wodę, sok przelać do dwóch szklanek. Podana ilość składników wystarcza na zrobienie 680 ml soku.

http://myjuicecleanse.com/juicer-recipes/purple-passion-juice-recipe/

Sok z jabłka, marchwi, imbiru i cytryny

  • 2 jabłka
  • 5 marchewek
  • 2,5-centymetrowy plaster imbiru
  • 1/4 obranej cytryny
  • Pokroić wszystko na drobne kawałki, tak by zmieściły się w wyciskarce do soków Optimum 400 i wycisnąć.

Sok doskonale wpływa na zwiększenie odporności, można pić codziennie.

http://myjuicecleanse.com/juicer-recipes/juice-recipes/immune-boosting-juice-recipe/

Słodki sok z brokułów

  • 1 główka brokuła
  • 3 łodygi selera
  • 2 obrane pomarańcze
  • 1,2 cm korzenia imbiru

Składniki umyć i przygotować. Wszystkie składniki przecisnąć przez wyciskarkę do soków Optimum 400, gotowy sok przelać do szklanek. Można podawać z lodem.

http://myjuicecleanse.com/benefits-of-juicing/benefits-of-broccoli-juice/

Sok oczyszczający

  • 1 ogórek
  • 1 kapusta z łodygami
  • 1 cytryna ze skórką
  • 2 garście szpinaku
  • 1 zielone jabłko
  • 1 gruszka lub jeszcze jedno jabłko
  • 3 marchewki
  • 2 pomidory
  • 4 łodygi selera

Wszystkie składniki przecisnąć przez wyciskarkę do soków Optimum 400. Sok ma zbawienny wpływ na odżywienie komórek, pomaga zrzucić zbędne kilogramy, oczyszcza skórę, dodaje energii i natychmiast poprawia nastrój.

Najlepszy sok warzywny

  • 3 łodygi organicznego selera
  • 1 libański ogórek (obrać, jeśli nie pochodzi z ekologicznej uprawy)
  • 2 łodygi kapusty
  • 1/4 zgrubienia kopru
  • 1 obrana cytryna
  • 1 zielone jabłko (obrać, jeśli nie pochodzi z ekologicznej uprawy)
  • 1/2 obranego plastra imbiru

Wszystkie składniki przetworzyć w wyciskarce do soków Optimum 400. Przecedzić przez sito, aby usunąć resztki pulpy. Podawać od razu po przygotowaniu, pić powoli i delektować się smakiem.

http://foodmatters.tv/articles-1/perfect-green-juice-recipe

Zielony sok

  • 1 mały ogórek
  • 1 zielone jabłko
  • 3 łodygi selera
  • 1 cytryna ze skórką
  • garść kapusty
  • garść szpinaku
  • garść pietruszki

Wszystkie składniki włożyć do wyciskarki do soków Optimum 400 i wycisnąć.

http://www.theearthdiet.org/3/post/2012/11/green-juice.html

Organiczny sok z buraków

  • 6 marchewek
  • 4 jabłka (słodkie)
  • 4 łodygi selera
  • 2 średniej wielkości, surowe, obrane buraki
  • 1 cytryna
  • 2,5-centymetrowy kawałek imbiru

Wycisnąć wszystkie składniki i podawać.

http://thetastytomato.com/2013/02/radical-red-organic-beet-juice-recipe/

Sok z jabłek i cytryny

Sok jest niezwykle odświeżający i ma właściwości alkalizujące

  • 1 organiczna cytryna
  • 2 organiczne jabłka
  • 3-4 łodygi organicznego selera
  • 3 purpurowe marchewki
  • Garść organicznej sałaty lub mieszanka sałat

Wszystkie składniki razem wycisnąć

http://www.organicempire.com.au/recipes/111/

Czyścik: Oczyszczający zielony sok na początek dnia

  • 1 zielone jabłko
  • 2-3 garście szpinaku lub kapusty
  • 1/2 obranej cytryny
  • 5-centymetrowy kawałek korzenia łopianu
  • 1,2-centymetrowy kawałek nieobranego korzenia imbiru

Wszystkie składniki przecisnąć przez wyciskarkę do soków Optimum 400.

Sok można wykorzystać jako część trwającej 3 dni kuracji oczyszczającej. Należy wtedy przecedzić go przez sito i rozcieńczyć równą ilością filtrowanej wody.

Sok można spożywać bez przecedzenia pod warunkiem, że nie pije się go na czczo. Podana ilość składników wystarcza na zrobienie 450 ml soku.

http://healthyblenderrecipes.com/recipes/clean_machine_morning_cleansing_green_juice/

Rapsod czerwieni: Oczyszczający sok na południe

  • 1 zielone jabłko
  • 1/2 dużego ogórka
  • 1/2 średniej wielkości buraka
  • 1,2-centymetrowy kawałek imbiru (opcjonalnie)

Wszystkie składniki przetworzyć w wyciskarce do soków Optimum 400.

Sok można wykorzystać jako część trwającej 3 dni kuracji oczyszczającej. Należy wtedy przecedzić go przez sito i rozcieńczyć równą ilością filtrowanej wody.

Sok można spożywać bez przecedzenia pod warunkiem, że nie pije się go na czczo. Podana ilość składników wystarcza na zrobienie 450 ml soku.

*Burak zabarwia organy na czerwono Przetrawione jedzenie może mieć czerwony lub różowy kolor. Oznacza to, że burak spełnia swoją rolę.

http://healthyblenderrecipes.com/recipes/raw_rhapsody_in_red_midday_cleansing_juice/

Alkaliczna ekstaza: zielony, oczyszczający sok na wieczór

  • 1 kubek szpinaku lub kapusty
  • 1/2 ogórka
  • 2 łodygi selera z liśćmi
  • 2 marchewki
  • 1/2 zielonego jabłka
  • 5-centymetrowy kawałek korzenia łopianu

Wszystkie składniki przetworzyć w wyciskarce do soków Optimum 400.

Sok można wykorzystać jako część trwającej 3 dni kuracji oczyszczającej. Należy wtedy przecedzić go przez sito i rozcieńczyć równą ilością filtrowanej wody.

Sok można spożywać bez przecedzenia pod warunkiem, że nie pije się go na czczo. Podana ilość składników wystarcza na zrobienie 450 ml soku.

http://healthyblenderrecipes.com/recipes/alkaline_ecstasy_green_cleansing_juice/

Cubano: Oczyszczający sok z ananasa na początek dnia

  • 1/4 ananasa
  • 1/2 ogórka
  • 1/2 obranej cytryny
  • 6-8 listków mięty (opcjonalnie)

Wszystkie składniki przetworzyć w wyciskarce do soków Optimum 400.

Sok można wykorzystać jako część trwającej 3 dni kuracji oczyszczającej. Należy wtedy przecedzić go przez sito i rozcieńczyć równą ilością filtrowanej wody.

Sok można spożywać bez przecedzenia pod warunkiem, że nie pije się go na czczo. Podana ilość składników wystarcza na zrobienie 450 ml soku.

http://healthyblenderrecipes.com/recipes/el_cubano_pineapple_cleansing_juice/

Wegański magnetyzm: Oczyszczający, zagęszczony sok z marchwi i dyni na południe

  • 4 marchewki
  • 1 kubek obranej dyni piżmowej
  • 1/2 ogórka

Opcjonalnie:

  • 1,2-centymetrowy kawałek imbiru
  • szczypta cynamonu
  • Wszystkie składniki przetworzyć w wyciskarce do soków Optimum 400.

Sok można wykorzystać jako część trwającej 3 dni kuracji oczyszczającej. Należy wtedy przecedzić go przez sito i rozcieńczyć równą ilością filtrowanej wody.

Sok można spożywać bez przecedzenia pod warunkiem, że nie pije się go na czczo. Podana ilość składników wystarcza na zrobienie 450 ml soku.

http://healthyblenderrecipes.com/recipes/vegetable_magnetism_midday_carrot_squash_cleansing_juice/

Sławetna zielenina: Surowy sok oczyszczający na wieczór

  • 1/2 główki brokuła
  • 3 duże liście sałaty rzymskiej
  • Garść kolendry
  • 1/2 obranej limonki
  • 1 kubek świeżych liści szpinaku
  • 1 jabłko
  • Wszystkie składniki przetworzyć w wyciskarce do soków Optimum 400.

Sok można wykorzystać jako część trwającej 3 dni kuracji oczyszczającej. Należy wtedy przecedzić go przez sito i rozcieńczyć równą ilością filtrowanej wody.

Sok można spożywać bez przecedzenia pod warunkiem, że nie pije się go na czczo. Podana ilość składników wystarcza na zrobienie 450 ml soku.

http://healthyblenderrecipes.com/recipes/raw_glorious_greens_evening_cleansing_juice/

Orzeźwiający ogórek: Oczyszczający sok na początek dnia

  • 1 cały ogórek
  • 1 zielone jabłko
  • 1/2 obranej cytryny
  • garść kolendry
  • Wszystkie składniki przetworzyć w wyciskarce do soków Optimum 400.

Sok można wykorzystać jako część trwającej 3 dni kuracji oczyszczającej. Należy wtedy przecedzić go przez sito i rozcieńczyć równą ilością filtrowanej wody.

Sok można spożywać bez przecedzenia pod warunkiem, że nie pije się go na czczo.

Podana ilość składników wystarcza na zrobienie 450 ml soku.

http://healthyblenderrecipes.com/recipes/morning_cucumber_cool_cleansing_juice/

Ścinki: Zielony sok oczyszczający na południe

  • 1/2 ogórka
  • Garść pietruszki
  • 2 garście kapusty lub szpinaku
  • 1 zielone jabłko
  • 1/2 obranej cytryny
  • Wszystkie składniki przetworzyć w wyciskarce do soków Optimum 400.
  • Sok można wykorzystać jako część trwającej 3 dni kuracji oczyszczającej. Należy wtedy przecedzić go przez sito i rozcieńczyć równą ilością filtrowanej wody.
  • Sok można spożywać bez przecedzenia pod warunkiem, że nie pije się go na czczo.
  • Podana ilość składników wystarcza na zrobienie 450 ml soku.

http://healthyblenderrecipes.com/recipes/raw_lawn_clippings_midday_green_cleansing_juice/

Sok z ananasa, ogórka i mięty

  • 1/2 dojrzałego ananasa
  • 2 ogórki
  • 1 pęczek mięty
  • Wszystkie składniki przecisnąć przez wyciskarkę do soków Optimum 400. Smacznego!

http://lindawagner.net/blog/2012/01/juice-recipe-for-weight-loss-2/index.html

Zielona zatoka

  • 5 pomarańczy (przed wyciśnięciem obrać, inaczej sok będzie gorzki)
  • sok z 1/2 pęczka pietruszki
  • Wszystkie składniki przecisnąć przez wyciskarkę do soków Optimum 400 i na chwilę odstawić. Osobno wycisnąć pietruszkę Powoli dodać sok z pietruszki tworząc dwie warstwy.

Uwaga: Osoby nie przepadające za sokiem z pietruszki mogą wymieszać razem cały sok, bez robienia warstw.

http://lindawagner.net/blog/2012/01/juice-recipe-for-weight-loss-2/index.html

Słodki rubin

  • mała kiść winogron
  • 1 ogórek
  • 1 jabłko
  • 1 cytryna
  • 1 pęczek tęczowej boćwiny
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 4 łodygi selera
  • 1 średniej wielkości burak
  • 1/2 papryki habanero lub jalapeno (opcjonalnie, osobiście kocham ostrzejszy smak tego soku).

Wszystkie składniki przecisnąć przez wyciskarkę do soków Optimum 400. Smacznego!

http://lindawagner.net/blog/2012/01/juice-recipe-for-weight-loss-2/index.html

Zielona maszyna

  • 3 ogórki
  • 1 główka kapusty
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 1/2 pęczka szpinaku
  • 1/2 pęczka boćwiny
  • 1-2 obranych cytryn lub limonek
  • stewia dla dodania smaku (opcjonalnie)

Wszystkie składniki przecisnąć przez wyciskarkę do soków Optimum 400. Smacznego!

http://lindawagner.net/blog/2012/01/juice-recipe-for-weight-loss-2/index.html

Oh Clementine!

  • 5 obranych klementynek
  • 2 duże grejpfruty

Wszystkie składniki przecisnąć przez wyciskarkę do soków Optimum 400. Smacznego!

http://lindawagner.net/blog/2012/01/juice-recipe-for-weight-loss-2/index.html

Prosty zielony sok

  • 1 mały pęczek kapusty (4 duże liście; osobiście używam kapusty odmiany Dino)
  • 1 duże, pokrojone na kawałki jabłko lub gruszka (wydrążyć i usunąć pestki)
  • 1/2 cytryny lub limonki (nie obierać wyłącznie cytryny Meyera; limonki nie trzeba obierać)

Przygotowane owoce i warzywa umieszczać partiami w wyciskarce do soków Optimum 400.

W celu schłodzenia, do soku można dodać kilka kostek lodu. Smacznego!

http://comfybelly.com/2013/01/simple-green-juice/#.UoXMaByQYTk

Sok z czereśni, jabłka i gruszek

  • 1 średnie jabłko
  • 2 średniej wielkości, miękkie gruszki
  • 1/2 kubka wydrylowanych czereśni

Jabłko, gruszki i czereśnie wycisnąć w wyciskarce do soków Optimum 400; nalać do szklanek (można dodać odrobinę wody gazowanej) Przed podaniem można udekorować świeżymi czereśniami. Przechowywać w lodówce do dwóch dni (przed podaniem wstrząsnąć).

http://www.juiceplans.com/recipe/cherry-apple-pear-juice-blast/

Tropikalna zazdrość

  • 1/2 buraka
  • 2 marchewki
  • 1 łodyga selera
  • 1/2 ogórka
  • 2,5-centymetrowy kawałek imbiru
  • 1 garść pietruszki
  • 2 plastry ananasa

Składniki umyć i przecisnąć przez wyciskarkę do soków Optimum 400.

http://www.juiceplans.com/recipe/tropical-envy/

Zielony, energetyczny króliczek

  • 2 jabłka
  • połowa ogórka (obranego)
  • 1/2 cytryny (obranej)
  • 1/2 kubka kapusty
  • 1/2 kubka szpinaku
  • 1/4 pęczka selera
  • 1/4 zgrubienia kopru
  • 2,5 cm świeżego imbiru
  • 1/4 główki sałaty rzymskiej

Wszystkie składniki przetworzyć w wyciskarce do soków Optimum 400. Ubijać do połączenia.

http://www.juiceplans.com/recipe/green-energizer-bunny/

Słodki i zielony sok

  • 3 gruszki lub jabłka
  • 1/4 ananasa
  • 1 pęczek szpinaku
  • 4 liście kapusty
  • 4 marchewki
  • 1 rzodkiewka
  • 1,2-2,5 cm imbiru

Wszystkie składniki dokładnie umyć.

W pierwszej kolejności wycisnąć warzywa, ponieważ ich sok jest zazwyczaj gęstszy.

http://www.juiceplans.com/recipe/sweet-green-juice/

Sok z czereśni

  • 2 kubki organicznych czereśni
  • PS Aby wzbogacić wartości odżywcze soku, można do niego dodać garść młodego szpinaku

Składniki zblendować w blenderze lub wycisnąć w wyciskarce do soków. Podawać z kruszonym lodem.

Dla ozdoby można dodać kilka czereśni.

http://www.organicempire.com.au/recipes/80/

Zachód słońca

  • 1 duży, słodki ziemniak
  • 1 średniej wielkości marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 2 duże, czerwone buraki
  • 2 jabłka odmiany Golden Delicious
  • 1 pomarańcza (opcjonalnie)

Składniki dokładnie umyć i przecisnąć przez wyciskarkę do soków Optimum 400. Przelać do szklanek i podawać. Smacznego!

http://www.juiceplans.com/recipe/sunset-juice-recipe/#!prettyPhoto

Mój ukochany sok

  • 1/2-1 organicznego ananasa
  • 3 organiczne pomarańcze
  • 3,5 cm świeżego imbiru
  • kostki lodu do podania

Ananas, imbir i pomarańcze wycisnąć. Podawać z lodem.

http://www.organicempire.com.au/recipes/168/

Sok oczyszczający nerki

  • 4 gałązki pietruszki
  • 1 ogórek
  • 3-4 łodygi organicznego selera (z liśćmi lub bez)
  • 1/2 cytryny
  • Wszystkie składniki przecisnąć przez wyciskarkę do soków Optimum 400.

http://thehealthyhappywife.blogspot.com/2012/01/this-juice-is-excellent-detoxifier.html

Żegnajcie alergie: Lemoniada z pietruszki

  • 2 kubki natki pietruszki
  • 1 średni ogórek
  • 1-2 średnie, obrane cytryny
  • 1 zielone jabłko
  • 1 kawałek imbiru (opcjonalnie)
  • 5 kropel naturalnej, bezalkoholowej, cytrynowej stewii lub 1 łyżeczka wegańskiego miodu
  • Wszystkie składniki, poza stewią, przetworzyć w wyciskarce do soków Optimum 400.

Odcedzić i doprawić do smaku. Można dodać więcej stewii, jabłka lub surowego miodu.

Sok rozcieńczyć odrobiną filtrowanej wody – ma bardzo intensywny smak.

Podana ilość składników wystarcza do zrobienia 450 ml soku. Do dna!

http://healthyblenderrecipes.com/recipes/parsley_lemonade_allergies_be_gone_alkaline_green_juice/

Samo zdrowie: Sok z kapusty

Oto mój ulubiony sok – każdy powinien go spróbować.

  • 2 liście organicznej kapusty
  • 4 organiczne jabłka
  • 1 organiczna, obrana cytryna
  • 4 organiczne marchewki
  • mały kawałek imbiru
  • 3 łodygi organicznego selera

Wszystkie składniki przecisnąć przez wyciskarkę do soków Optimum 400. So jest cudowny.

http://www.organicempire.com.au/recipes/

Płynna tęcza: Surowy, oczyszczający sok na początek dnia

  • 1 kubek truskawek
  • 2 marchewki
  • 1 zielone jabłko
  • 1/2 serca sałaty rzymskiej
  • 1/2 lub cała, obrana cytryna

Wszystkie składniki przecisnąć przez wyciskarkę do soków Optimum 400.

Sok można wykorzystać jako część trwającej 3 dni kuracji oczyszczającej. Należy wtedy przecedzić go przez sito i rozcieńczyć równą ilością filtrowanej wody

Sok można spożywać bez przecedzenia pod warunkiem, że nie pije się go na czczo.

Podana ilość składników wystarcza na zrobienie 450 ml soku.

http://healthyblenderrecipes.com/recipes/raw_liquid_sunshine_cleansing_juice/

Świeży i surowy przeciwzapalny sok z kurkumy

  • 1 kawałek korzenia kurkumy (lub 1-2 łyżeczek mielonej kurkumy)
  • 1 cały ogórek
  • 2 łodygi selera
  • 2,5-centymetrowy kawałek imbiru
  • 1 obrana cytryna

Wszystkie składniki przetworzyć w wyciskarce do soków Optimum 400.

Sok można pić przecedzony lub nieprzecedzony. Jak kto lubi.

Można również zmieszać 30 ml wyciśniętego soku z korzenia kurkumy z 1 kubkiem surowej wody kokosowej. Działa ona jako przekaźnik – dostarcza do komórek więcej składników odżywczych.

Cały sok można wypić na raz lub delektować się nim kilka razy w ciągu dnia.

*Uwaga: Korzeń kurkumy ma właściwości przeczyszczające, osoby rozpoczynające swoją przygodę z sokami mogą dość często odczuwać potrzebę skorzystania z toalety. Nie ma powodów do niepokoju, jest to normalne.

http://healthyblenderrecipes.com/recipes/young_and_raws_anti_inflammatory_turmeric_cocktail_juice/

Zwiększający odporność sok marchewkowo-imbirowy z niespodzianką

  • 5 dużych marchewek
  • 1 serce sałaty rzymskiej
  • 2 obrane klementynki
  • 1/2 obranej cytryny
  • 2,5-centymetrowy kawałek imbiru

Wszystkie składniki przetworzyć w wyciskarce do soków Optimum 400.

Sok można pić przecedzony lub nieprzecedzony. Jak kto lubi.

Żegnajcie pasożyty: Oczyszczający, surowy sok z jabłka i persymony

  • 2 persymony
  • 1 duże jabłko

Wszystkie składniki przetworzyć w wyciskarce do soków Optimum 400.

Aby zwiększyć ilość wchłanianych substancji odżywczych, sok można pić nieprzecedzony. Można również przecedzić.
Podawać.

Uwaga: dojrzałe persymony nie mają właściwości oczyszczających Aby oczyścić organizm z pasożytów należy na czczo i na noc pić 1/2 kubka czystego soku z persymony, do usunięcia pasożytów z jelita. Może to trwać tygodnie.

INFORMACJE KONTAKTOWE

  • Athena Solutions Pty Ltd – Froothie (PL)
    Unit 4, 173-181 Rooks Road 
    Vermont VIC 3133 
    Australia
  • Numer VAT: NL 824103099B01
    Obsługa klienta : sales@froothie.pl

INSTAGRAM